bruidsfotoshoot – generale repetitie

 

De weersvoorspellingen beloofden buien en onweer.. 

Zware buien en onweer was er voorspeld voor precies de dag en het tijdstip waarop ik met aanstaand bruidspaar Sue Ann en Jethro had afgesproken om de generale repetitie voor hun bruidsfotoshoot te gaan doen in het Amstelpark in Amsterdam. Ik wilde de plekken graag zien die zij al eerder met zijn tweeën hadden bekeken en uitgekozen en ze laten oefenen met verschillende poses. En ja hoor, toen we op de parkeerplaats aankwamen was het al behoorlijk donker geworden. Maar wij lieten ons hierdoor absoluut niet uit het veld slaan. Precies op het moment dat we bij het eerste plekje in het prachtige park waren aangekomen, nl een klein prieeltje begonnen er dikke druppels naar beneden te vallen. Zoals de meeste prieeltjes had ook deze helaas geen dak.

Kleine gansjes brengen geluk

De paraplu die Jethro nog snel even uit de auto had gehaald was heel fijn, zo bleef in elk geval de camera droog. Helaas voor ons, wij werden wel nat maar wonderbaarlijk genoeg viel het reuze mee en bleef het vooralsnog bij wat gespetter. Na het prieeltje liepen we door naar nog een paar heel fotogenieke plekken zoals een hoge poort van hegge struiken, een ornament met een mozaïek van spiegeltjes en natuurlijk de grote vijver met fontein. Op de steiger werden we vriendelijk verwelkomd door een familie nieuwsgierige ganzen. Zij hebben ons vast geluk gebracht want door de dreigende lucht boven het water leek het licht hier extra mooi en scherp. Ik voelde heel erg de spanning of we het zouden redden voordat de regen met bakken uit de lucht zou gaan vallen. Het motiveerde ons in elk geval om de korte tijd die we nog hadden voordat dat ging gebeuren volledig te benutten.   

Samen voor de spiegel

Zo’n bruidsfotoshoot is in wezen acteren want je vrij voelen voor de camera is niet iedereen gegeven. De mooiste foto’s zijn die waarop het lijkt of het bruidspaar volledig in elkaar op gaat, vrij van stress nonchalant wandelt in een park en vervolgens romantisch uitrust onder een boom. Ze zijn zich niet bewust van de tijd en de gasten die op hen wachten en ook een fotograaf die een grote lens op hen richt zien ze niet. Daarom is zo’n generale repetitie heel nuttig, dan kan het vast wennen en ik heb hen als huiswerk mee gegeven om thuis nog verder te oefenen. Als het goed is staan Sue Ann en Jethro nu dus elke avond samen voor de spiegel en schrijden ze hand in hand door het huis. Prima, zo leren ze elkaar nog beter kennen.

Plan B voor de bruidsfotoshoot

Toen we terug liepen naar de auto passeerden we een bruidspaar met familie die op dat moment werkelijk hun trouwshoot aan het doen waren. In de regen dus en ik had met ze te doen. Zij hadden blijkbaar geen plan B. Wij hebben gelukkig nog 2 weken om ervoor te zorgen dat we dat wel hebben want zoals Sue Ann terecht zei over het weer: “in Nederland weet je het nooit”.

Kinderfotografie is als het goed is ook leuk voor de kinderen

Een valkuil

Mijn derde dochter Priscilla wees me van de week op een collage bij haar aan de muur van 4 portretjes van haar baby van 9 maanden. Het waren 4 foto’s in zwart/wit geprint op een soort canvas. Ze vertelde mij verontwaardigd hoe ze eraan gekomen was: ze was aan het winkelen in Amstelveen toen ze aangetrokken werd door een reclame van een aanbieding voor kinderfotografie: een pasfoto van uw kind voor € 2,50.

Dat leek haar wel wat en ze besloot het te doen. De fotoshoot van haar kindje duurde 5 minuten! Klik, klik, klik achter elkaar werden er een aantale foto’s gemaakt. Er vond verder geen kennismaking plaats en geen gesprek over hoe en wat mogelijk was. Haar kindje werd voor de camera gezet en keek verbaasd in de lens. Na afloop mocht ze de gemaakte foto’s ook niet bekijken, ze kon na een paar dagen terug komen om de resultaten te zien. En dat deed ze dus maar want ze was uiteraard toch nieuwsgierig naar het resultaat.

Resultaat

Na een week kwam ze dus terug en werd door de medewerker van het bedrijf voor de keuze gesteld: een pakket kopen van twee ‘canvas’-collages en een stuk of wat prints in verschillende formaten of niets. Prijs van het geheel: € 170,00! En nee, die ene foto voor € 2,50 kon niet.

kinderfotografie kinderportret

kinderfotografie in de studio

                                                                                                                                                                Tja..je kunt hiervoor kiezen omdat je toch wel heel graag wat foto’s wilt van je kleintje maar het kan zoveel leuker. Ik krijg plaatsvervangende schaamte van de manier waarop dit bedrijf kinderfoto’s maakt. Mooie en leuke foto’s van ontspannen kinderen maken kost tijd want de kindjes moeten even wennen aan de fotograaf. Maar het resultaat is die tijdsinvestering meer dan waard. En ja, de kosten: dat is als het goed is geen bedrag verdiend met 5 minuten klikwerk en wat snelle lowbudget prints.

 

Kobaltblauw tegen hemelsblauw

fotoshoot in natuurpark

fotoshoot in natuurpark

Met je avondjurk en op naaldhakken het natuurpark in. Dat overkwam een familie uit Hoorn afgelopen weekend. De dochter van het stel, dat 25 jaar getrouwd was, had een fotoshoot voor hen georganiseerd en mij gebeld. Na wat telefonisch brainstormen samen spraken we af dat het het mooist zou zijn om de sessie buiten plaats te laten vinden. Omdat ze ruim van te voren de afspraak met mij maakte, had ik genoeg tijd om wat locaties in de omgeving van Hoorn te bekijken. Natuurpark Blokweer kwam als beste uit de bus. Het is er prachtig: veel variatie in het landschap,  bloeiende weiden en struiken en er zijn handige hulpmiddelen aanwezig zoals bankjes, hekken, waterpartijen en ook een leuke kinderspeelplaats met mooie dikke houten palen.

Ik was verrast toen ik ter plekke kwam en kennis maakte met de familie: 5 personen, prachtig gematched qua kleding in kobaltblauw, wit en donkergrijs. Alleen de hakken van de drie dames waren misschien wat aan de hoge kant om over zandpaadjes te wandelen.. . Maar beter zo, anders hadden we waarschijnlijk voor een andere locatie gekozen en hadden we niet kunnen profiteren van de prachtige kleurencombinatie die deze groep opleverde met de hemelsblauwe lucht, witte wolken en al het groen.

Het enthousiasme van de familie spatte ervan af! Ze waren goed voorbereid (hadden een lijstje met wensen mee) en zagen ook de mogelijkheden van de mooie locatie.Toen we bij de kinderspeelplaats waren trok schoondochter spontaan haar schoenen uit en klom op de touwladder over het water omdat dat een niet te missen beeld zou opleveren. Voor ik het door had, hadden we ruim 1 ½ uur op 5 verschillende plekken foto’s gemaakt. Niet alleen groepsfoto’s van alle familieleden samen maar ook van vader, moeder, de kinderen etc. samen en alleen. Zelfs het boeketje is niet vergeten: close-up, keurig aan een houten paaltje vastgemaakt.

En die stiletto’s? Misschien hebben de dames wel zere voeten gehad maar het leek geen enkel probleem!

 

 

 

Dat viel mee!

Eind vorige maand werd ik gebeld of ik op heel korte termijn een familieportret kon maken van de drie kinderen van de meneer die belde: twee jongens en een meisje zus en de vriendin van de oudste. We waren er snel uit dat het de volgende middag kon plaats vinden. Regen geen probleem want meneer wilde graag een studio portret.

om te beginnen..

Met behulp van dit blog zal ik af en toe vertellen over de opdrachten die ik doe en met foto’s laten zien wie er op de stoel van Beautiful Portrait heeft gezeten. Als hij of zij dat goed vindt natuurlijk. De eerste persoon die ik hier graag wil voorstellen is mijn prachtige en lieve kleindochter Narimane.